3 de jul. 2008

Excursió Arc Iris 2008 (informació per la gent que no camina)















On anem:
SANT SEBASTIÀ DE MONTMAJOR

Història:

Ja trobem notícies documentals de l'existència d'una església diverses vegades durant els segles XI i XII sempre dependent del monestir de Sant Cugat del Vallès. Després de diversos plets, al segle XV l'església ja és sufragània de Caldes de Montbui. El segle XIX fou erigida parròquia independent, que encara conserva, tot i que a la pràctica és una sufragània de Caldes.

L'església ha sofert una sèrie de transformacions en època moderna. És un edifici d'una sola nau, coberta per una volta de canó, amb transsepte que dóna a la planta la forma de creu llatina. Està capçada per tres absis, un de central de planta quadrada i dues absidioles laterals semicirculars. Al braç sud del transsepte hi ha un altre absis semicircular.

Sobre el creuer s'alça un campanar de torre de planta quadrada amb dos pisos de finestres, sense divisions internes i amb coberta a quatre vessants. Les finestres són simples al primer pis i geminades amb columnes al segon pis. Aquest campanar sembla ser una obra posterior, segurament del segle XII i recorda el de Sant Feliu del Racó.

L'absis central està ornamentat a les seves tres cares amb arcuacions i lesenes llombardes. També tenen decoració llombarda les tres absidioles, amb un fris d'arcuacions entre lesenes.

A l'interior hi ha un retaule renaixentista d'autor anònim i l'absis està decorat amb pintures modernes al fresc, de l'artista Antoni Vila Arrufat.

Com arribar-hi en cotxe: Des de Caldes de Montbui surt la carretera que passa pel poble del Farell i arriba fins al veïnat de Sant Sebastià de Montmajor (enmarcat en vermell. Cliqueu i sobre el mapa i es farà més gran!)